Gradec

Dojmovi: Beatifikacija don Alvara del Portilla

By 7. studenoga 2014 No Comments

U subotu, 22. studenog u 20h u prostorijama Kulturnog centra Gradec prikazat će se dokumentarni film o beatifikaciji don Álvara del Portilla koji je proglašen blaženim 27. rujna ove godine u Madridu. Nakon prikazivanja filma bit će druženje na kojem će mladi iznijeti svoje dojmove s putovanja u Španjolsku na beatifikaciju.  U nastavku možete pročitati kako je putovanje na beatifikaciju u Madrid doživio Antonio Žabčić.

beatifikacija

Nemilosrdna kiša pljušti u Zagrebu, prva ona prava jesenjska, ponedeljak je početak radnog tjedna, promet gust i otežan, mobiteli užareni da se sazna tko će, kako i s kim ići do zračne luke Zagreb na Plesu. Tako bih u jednoj rečenici sažeo početak našeg putovanja na beatifikaciju don Álvara del Portilla u Madridu.

Samo je nekolicina znala cijeli životni put Álvara, mi ostali smo kroz cijelo to putovanje iz dana u dan sve više otkrivali pojedinosti o njegovom životu ponizog sluge Božjega koji je vođen Božjom rukom ostavio neizbrisiv trag kako u Djelu tako i izvan njega. Razlog zbog kojeg je mons. Álvaro proglašen blaženim proizlazi iz dekreta Kongregacije za postupke svetaca proglasivši čudesnu narav izlječenja čileanskoga dječaka pripisanog zagovoru Časnoga sluge Božjeg Álvara del Portilla.

Sletivši u Barcelonu te preuzevši kombije za prijevoz do Madrida sve nas je obuzela neopisiva sreća kada smo postali svjesni da ćemo prisustovati nečemu stvarno velikome. Madrid nas je sve ostavio bez daha. Prijestolnica nekada moćnog španjolskog kraljevstva u sebi sadrži mnoštvo povijesnih znamenitosti koje su vrijedne divljenja.

Naš je prvi dan počeo kongresom na kojem je bilo mnoštvo govornika na temu riješavanja gorućih socijalnih problema. Nakon toga smo dobili zadatak da osmislimo ideju kako bi riješili neke socijalne probleme u našim zemljama. Naš tim predvođen mentorom Antoniom Quirosom Fonsom osvojio je, ni manje ni više, nego prvu nagradu. Cijela dvorana nam je pljeskala dok smo podizali nagradu, osjećaj koji bih mogao poistovjetiti s nekim nogometnim zvijezdama kada potpišu prvi profesionalni ugovor.

Ipak je sve to bilo u drugom planu jer se približavala Sv. Misa za beatifikaciju. Opća organizacija Sv.mise je bila izvanredna, ništa nije bilo prepušteno slučaju. Na misi sam u biti shvatio za čim čovjek u životu treba težiti, za što se treba boriti, a to je bogatstvo. Ne naravno u materijalnom smislu nego za unutarnje bogastvo kojeg je blaženi Álvaro del Portillo imao na pretek te se nije libio dijeliti ga s drugim ljudima.

Proces proglašenja blaženim išao je vrlo brzo jer je Biskupska konferencija donijela jednoglasnu odluku kojom je potvrdila da je blaženik svoj zemaljski život posvetio isključivo Bogu i veličanju Njegovih djela. Sutradan smo prisustovali Svetoj misi zahvalnici koju je predvodio sadašnji prelat Djela biskup Javier Echevarría, koji je, unatoč svojim godinama, imao vrlo energičnu propovijed koja je mnoge navela na razmišljanje. Govorio je kako je u današnjem svijetu jedini oslonac obitelj iz koje bi trebali proizlaziti kvalitetni ljudi i kako smo danas svjedoci izokrenutih vrijednosti koje uništavaju cjelokupno društvo. Ohrabrio nas je i pozvao na svetost te rekao da nam vodilja bude život blaženog Álvara del Portilla koji je, kada je bilo najteže, bio najači u očuvanju svoje vjere.