Gradec

Hrvatski dRim tim na UNIV-u 15

By 3. svibnja 2015 No Comments

I ove godine KC „Gradec“ organizirao je odlazak skupine studenata na UNIV Forum u Rim. UNIV je susret studenata iz cijelog svijeta koji od 1968. organizira ICU (Istituto per la Cooperazione Universitaria). Ovogodišnji UNIV održavao se pod temom: „Friendship – Model for a New Citizenship“.

UNIV 15

Ove se godine hrvatski tim u sastavu Ante Franić, Filip Jukić, Daniel Molnar, Mato Kocelj, Lovro Ivković iz Hrvatske i Anže Tržan iz Slovenije, pod vodstvom Antonia Quirósa Fonsa i Krunoslava Črnugelja nije natjecao u znanstveno-stručnom dijelu, već je predstavio jedan projekt za prvi Social Innovators Forum. Projekt je bio vezan uz arbitražu koja bi bila dostupna svima i ubrzala poslovanje uz razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa. Projekt je, iako nije bio nagrađen, naišao na dobar odjek među prisutnima.

Svoje ovogodišnje putovanje započeli smo 28. ožujka iz Zagreba, prvo putom do Ljubljane gdje nam se pridružio student iz Slovenije. Po dolasku u Rim u večernjim satima, smjestili smo se u hotel i otišli u kratko razgledavanje Vatikana. Na Cvjetnicu smo bili na Misi na Trgu sv. Petra koju je predvodio Papa Franjo. Nalazili smo se na Sagradu, tj. vrlo blizu Svetom Ocu.

U ponedjeljak 30. ožujka prvi smo put na ovogodišnjem UNIV-u posjetili Vilu Tevere i Prelatsku crkvu Sv. Marije od Mira. Nakon obilaska prelatske crkve molili smo se kod zemnih ostataka Utemeljitelja Opusa Dei sv. Josemaríje Escrivá kao i kod blaženog Álvara del Portilla. U večernjim satima imali smo druženje s vlč. Marianom Faziom, Generalnim vikarom Opusa Dei koji je ispričao mnoge anegdote iz svojeg dugogodišnjeg poznanstva s Papom Franjom i višegodišnjeg rada uz Prelata Opusa Dei mons. Javiera Echevarríju.

Glavni dan našeg boravka bio je utorak 31. ožujka kada se održavao UNIV Forum. Cijeli je dan bio poseban, počeo je zajedničkom Misom u kripti bazilike svetog Petra sa studentima iz Kolumbije. Na UNIVU smo se pridružili studentima iz cijelog svijeta, odvijali su se prvi Social Innovators Forum, prvi UNIV Arts i ostale konsolidirane discipline kao što su UNIV Tube i UNIV Presentations. Uvod u ovogodišnji UNIV su dali profesor Antičke filozofije s Notre Dame Sveučilišta u Washingtonu David O’Connor i talijanski pisac bestsellera Alessandro D’Avenia. Nakon uvodnog dijela počele su razne aktivnosti. Jedna naša grupa prisustvovala je predavanju koje je održao cijenjeni novinar talijanskih novina „La Stampa“, Marco Tosatti, o Kršćanima na Bliskom istoku, ali se kroz svoje predavanje dotakao i problema kršćana, a posebno katolika, i u drugim dijelovima svijeta. Drugi, veći dio prisustvovao je predavanju Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Jaimea de Bourbona de Parmea o Novoj diplomaciji i odgovornim lancima opskrbe u kojem se osvrnuo na raspodjelu i pristup dobrima koja su svima potrebna za dostojanstven život. U poslijepodnevnim satima sudjelovali smo na druženju s Alessandrom D’Avenijom, što je bilo iznimno poučno i jedinstvena prilika za druženjem s jednim toliko velikim autorom, čija je prva knjiga „Bijela kao mlijeko, crvena kao krv“ prevedena i na hrvatski jezik. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje projekata na Social Innovators Forum-u i dodjela nagrada nagrađenim pojedincima u svim kategorijama ovogodišnjeg UNIV-a. Na kraju UNIV-a predstavljena je tema za sljedeću godinu: „Utjecaj obitelji“. U večernjim satima u hotelu je uslijedilo druženje s vlč. Guillomeom Dervillom, voditeljem duhovnika u Opusu Dei, koji nam je pričao o temeljima duhovnosti Opusa Dei, posvećivanju svakodnevnog života i rada, kao i o sjećanjima vezanim uz sv. Josemaríju i bl. Álvara del Portilla.

U srijedu smo dan počeli Misom sa studentima iz Rusije, pravi doživljaj univerzalnosti katoličke Crkve. Zatim smo prisustvovali Općoj audijenciji kod Pape Franje koji je nekoliko puta spomenuo UNIV Forum. U poslijepodnevnim satima smo nazočili druženju s biskupom Prelatom Opusa Dei mons. Javierom Echevarríjom na kojem je jedan od studenata iz naše grupe postavio pitanje biskupu Echevarríji, dok je drugi student bio s biskupom na pozornici. U večernjim satima smo se družili sa studentima i voditeljima iz Valencije na zajedničkoj večeri i druženju uz gitare.

U četvrtak smo u prijepodnevnim satima išli u kratak obilazak Rima i kupovinu prigodnih suvenira. U poslijepodnevnim satima smo imali druženje s vlč. Fernandom Ocarizom, pomoćnim vikarom Opusa Dei, koji je naglasio važnost molitve i osobnog odnosa s Bogom kako bi mogli odgovoriti na poziv koji nam Bog upućuje. Nakon druženja s vlč. Fernandom bili smo na Misi Velikog četvrtka u prelatskoj crkvi, koju je, kao i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom, predvodio Prelat Opusa Dei, biskup Javier Echevarría, koji je naglasio značenje Uskrsa, sakramenata i uloge obitelji, i sve pozvao da se molimo za predstojeću Biskupsku Sinodu o obitelji. Nakon večere smo išli u pohod na sedam monumenata, tko nije uspio u četvrtak naći sve, nastavio je u petak. Posjeti monumentima se vrše od Velikog četvrtka do smrti našeg Spasitelja na Veliki petak. Ključno je da se posjeti sedam Crkava kao sjećanje na sedam etapa koje je naš Gospodin prošao od Posljednje večere do Kalvarije[1] ili simbolizira sedam prolijevanja Presvete Krvi Isusove u raznim trenutcima kada je naš Gospodin dao svoju Krv za naše otkupljenje[2]. Kod svakog monumenta ostanemo u kratkom razmatranju o etapi puta ili prolijevanju krvi, a zatim molimo pet puta Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu kao zahvalu za ustanovljenje svete Euharistije i još jednom Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za nakane Svetog Oca.

U petak smo u prijepodnevnim satima posjetili San Giovanni in Laterano, Scala Santa i Santa Maria Maggiore, što je ostavilo iznimno jake dojmove na sve nas. Ostatak dana smo proveli u razmišljanjima o Križnom putu našeg Gospodina, dok smo navečer prisustvovali Križnom putu s Papom u Colosseumu.

U subotu smo tijekom dana upoznavali Rim, obilazili znamenitosti i mjesta koja nismo stigli obići tijekom tjedna. Navečer smo na Uskrsnom bdijenju opet prisustvovali Misi koju je vodio Papa. Papa je dao mnogo snažnih poruka, ali najvažnije je da uvijek budemo blizu Boga, a to možemo samo molitvom i stalnom Božjom prisutnošću, kao što je naučavao i sv. Josemaría.

Uskrs je prvi dan kada nas vrijeme nije u potpunosti poslužilo, ujutro je padala kiša i to toliko da smo se sklonili pod lukove u Vatikanu na početku Mise. Već je prilikom pričesti prestala padati kiša i izašli smo na Trg sv. Petra i tamo dočekali Papinu poruku Gradu i svijetu. Papa je stavio naglasak na kršćane, a posebno Katolike koji diljem svijeta doživljavaju progon i proživljavaju najteže trenutke svojih života radi vjere u Isusa Krista. Oni moraju stalno biti u našim molitvama, a mnogi od njih radi svoje vjere umiru mučeničkom smrti.

Nedjelju smo nakon ručka nastavili izvan Rima, uputili smo se prema Firenci gdje smo noćili. Po dolasku i smještanju, nakon večere otišli smo u obilazak Firence, koliko je to bilo moguće u nekoliko sati koje smo tamo proveli. Nakon Galleria del’Arte i Piazza della Signoriá, preko Ponte Vecchio stigli smo do Piazzale Michelangelo, prelijepog vidikovca s kojeg smo mogli vidjeti cijelu Firencu, u našem slučaju, Firenze by night.

U ponedjeljak smo nakon molitve, Mise i doručka lagano krenuli prema Ljubljani i prema kraju naših desetodnevnih pustolovina. U Ljubljani smo se pozdravili s našim dragim prijateljem koji je bio nenadomjestiva dopuna našem timu i nastavili prema Zagrebu gdje smo stigli oko šest sati navečer što je bio i službeni kraj naše pustolovine.

Što mogu reći nakon svega. Ovo je bilo jedno iskustvo koje nije moguće opisati riječima (usput fotogalerija na: https://www.facebook.com/gradec.net/posts/1079049128778599 ) ali ipak… Snaga i energija koju studenti cijelog svijeta imaju, njihova usmjerenost prema jednom cilju, su zarazni. Kada je toliko ljubavi skupljeno na jednom mjestu, sa željom pokazati da prijateljstvo može biti model novog građanstva, model novog razvoja zemlje i napretka ljudi. Isto kako su prve kršćane prepoznavali po tome koliko ljube jedni druge, tako se moglo po cijelom Rimu u Velikom tjednu prepoznati studente i voditelje koji su sudjelovali na UNIV-u 15. Svaki od susreta bio je ispunjen snažnim porukama primjenjivosti i aktivne primjene ljubavi i prijateljstva u svakodnevnom životu i međusobnim odnosima. I na kraju… vrijeme je da počnemo s pripremama za UNIV 2016 s temom: „Utjecaj obitelji“.

Što kažu studenti koji su bili dio hrvatskog dRim tima:

Ante Franić, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Sudjelujući i ove godine na studentskom forumu UNIV, naša studentska skupina imala je priliku osjetiti atmosferu grada Rima i njegovih povijesnih, kulturnih i drugih znamenitosti, kao i istinski doživjeti Vatikan – središte Katoličke Crkve. Sudjelujući na UNIV-u u području Socijalne Inicijative, ostali smo obogaćeni još jednim stručnim iskustvom, koje nam uvelike može pomoći kako u izgrađivanju osjetljivosti za potrebe drugih, tako i vlastitih talenata i osobne kreativnosti. Budući da smo sudjelovali u Misnim slavljima i obredima koje je predslavio Rimski biskup – Cvjetnici, Velikom Petku, Uskrsnom bdijenju i misi na sam dan Uskrsnuća Gospodinova, može se reći da smo bili prisutni na najvažnijem mjestu u najvažnijim danima liturgijske godine. Obilaskom prelatske Crkve Svete Marije od Mira, kao i susretima koje smo imali s Prelatom Opusa Dei i njegovim najbližim suradnicima, mogli smo dublje ući u izgradnju vlastitog puta u životnom putu posvećivanja vlastite svakodnevice. Zahvaljujući mnogim međunarodnim susretima s kolegama studentima, mogli smo proširiti svoje kulturne horizonte i saznati mnogo novih stvari o drugim kulturama i krajevima. Na povratku smo posjetili renesansni grad Firencu, kojeg smo uspjeli kratko obići i razgledati njegove najvažnije znamenitosti. Obzirom da je u našoj skupini bio i jedan slovenski student, pri polasku i povratku posjetili smo centar u Ljubljani, što otvara mnoge nove mogućnosti povezivanja i suradnje, koja je na hodočašću i studentskom putu u Rim odlično započeta.

 

Filip Jukić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Veliki tjedan u Rimu, tih 7 dana je ono što bih svakom vjerniku, katoliku preporučio da učini barem jednom u životu. Kada se tih 7 dana još ispreplete sa studentskim kongresom UNIV na kojem sudjeluju mladi doslovno iz cijelog svijeta, taj tjedan dobiva još jednu dimenziju, onu katoličku, univerzalnu jer čovjek doživi Crkvu baš kao veliku obitelj sastavljenu od ljudi svih naroda. To sam posebno doživio za samo vazmeno trodnevlje, koje sam svake godine provodio sa svojom stvarnom, fizičkom obitelji. Iako bih na prvu možda pomislio da će mi faliti ta blagdanska, obiteljska atmosfera to nije bio slučaj jer sam shvatio da sam zapravo i u Rimu sa svojom obitelji koja je Crkva i njenim i mojim poglavarom Papom te sam se osjećao kao kod kuće, što sam zapravo na neki način i bio.

 

Daniel Molnar, student povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu

Posebno mi se svidjela Misa u kripiti bazilike sv. Petra gdje se istodobno održavalo nekoliko Misa na nekoliko različitih jezika. Na taj način sam osjetio veličinu Kristove Crkve te općinstvo svetih. Naravno, ostat će mi u sjećanju Mise sa Svetim Ocem, ali ono što ostaje u srcu su one male stvari. Takva je bila i molitva u jednoj od kapelica Ville Tevere, gdje sam pred kipom usnule Gospe ostao u molitvi. Na kraju, ono što obogaćuje čovjeka jesu ljudi. Uistinu mogu reći da sam se na ovom UNIV-u obogatio.

 

Mato Kocelj, student Fakulteta strojarstva Sveučilišta u Zagrebu

Teško je reći i opisati u ovo malo riječi kako je bilo na UNIV-u, no  pokušat ću. Oduševilo me puno stvari ali neke od njih moram naglasiti. Rim, grad – spomenik koji na svakom svomu uglu prikazuje povijest i toliko bogatstvo koje je nastalo na temelju mučeništva prvih kršćana. Opus Dei, koji sam upoznao i zavolio još više kroz druženje sa prelatom, upoznavajući mnogo ljudi u organizaciji i družeći se sa studentima iz svih krajeva svijeta. Papa, koji je nekim slučajem uvijek bio blizu nas. Dobro društvo iz kombija, sa puno zafrkancije, fotografiranja i pjevanja.

 

Lovro Ivković, učenik Privatne umjetničke gimnazije s pravom javnosti

UNIV: Jedno od najljepših iskustava u životu. Toliko me toga oduševilo, cijeli program i također toliko toga novoga sam doznao o svojoj majci Crkvi i počeo upoznavati njenu obiteljsku stranu. Osjećao sam se doma. Nakon hodočašća sam svijet počeo gledati drugačijim očima tako da je takvo plodno putovanje definitivno utjecalo na moj nutarnji život. Možemo UNIV zvati malim preobraćenjem. Najviše me se dojmilo druženje i upoznavanje sa toliko različitih, divnih ljudi sa svih strana svijeta koje sve povezuje Tajna koja se nalazi u Svetohraništu. Planiram sudjelovati na UNIV-u i sljedeće godine, već imam puno ideja koje bi nas mogle dovesti do pobjede na 49. godišnjici UNIV-a.


[1] od Posljednje večere do Gatsemanskog vrta, od vrta do palače Ane, Kajfinog tasta, od Anine palače do Kajfinog sudišta, od Kajfinog sudišta do Pilatove upraviteljeve palače, od Pilatove upraviteljeve palače do palače kralja Heroda, od palače kralja Heroda do Pilatove upraviteljeve palače, od Pilatove upraviteljeve palače do Kalvarije.

[2] obrezanje, znojenje krvlju u Gatsemanskom vrtu, bičevanje, krunjenje trnjem, nošenje Križa prema Kalvariji, probijanje ruku i nogu čavlima prilikom razapinjanja, Longin kopljem probija Njegovo Srce.