Gradec

UNIV: Intervju s Antom Franićem

By 12. veljače 2014 No Comments

g. Ante FranićOdržali smo kratak intervju s g. Antom Franićem, sudionikom skorašnjeg kongresa UNIV u Rimu.

Za dva mjeseca krećete u Rim na UNIV. Što je to?

 – UNIV je studentski kongres koji se svake godine održava na drugu važnu temu. Ove godine je to „Ekologija osobe i njenog okruženja“.

Što ćete tamo prezentirati?

 – Prezentirat ćemo aktualnu analizu važnog događaja u Hrvatskoj: održavanja državnog referenduma, kojim je promijenjen Ustav te je u njega unesena definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. Izlagat ćemo usmeno, u timu, uz interaktivnu prezentaciju.

Tko je dio Vašeg tima?

 – Tu je kolega s kojim sam radio seminarski rad, Josip Salamunović, zatim kolega koji će pomoći s tehničkom pripremom izlaganja – Kristijan Rautek, mentor Antonio Quiros Fons te stariji kolega i savjetnik Roko Perić.

Kakvo je Vaše stručno gledište ovaj referendum?

 – Ovaj referendum smo doživjeli kao legitiman izraz volje hrvatskog naroda, kojim je on zaštitio brak kao temelju ljudsku i civilizacijsku vrijednost. Održavanje referenduma pridonosi razvoju demokracije u Hrvatskoj, kulturi dijaloga, uvažavanja suprotnih mišljenja i političkoj kulturi u ovom dijelu Europe.

Pred kime ćete predstaviti ovu aktualnu temu – tko će biti prisutan na kongresu i zašto je to važno?

 – Pred kongresom okupljenih studenata iz cijelog svijeta. Vjerujemo da će naš primjer potaknuti i druge da očuvaju brak kao vrijednost u svojim sredinama. Uz to, može biti koristan za poticanje građanskog angažmana u civilnom i političkom životu.

Zahvaljujemo Vam na intervjuu i sretno!

 – Hvala vama.