Gradec

Započinje solidarno učenje

By 4. studenoga 2014 No Comments

Inovativna inicijativa pod nazivom „Solidarno učenje“ kojom se želi potaknuti edukacija i osjećaji potrebe za aktivnu solidarnost pokreće se u Hrvatskoj od 5.studenog do 5.prosinca ove godine. Cilj XII. Olimpijade učenja je konkretno pomoći strukovnom školskom centru Superior u Hince-u na Haitiju.

ucionica

Grad Hinche nalazi se u izoliranoj unutrašnjosti Haitija u planinskom području. Do grada veličine Osijeka vode nekvalitetne ceste. Grad se nakon razornog potresa 2010. godine razvija polako. Stanovništvo živi većinom živi od poljoprivrede i trgovine . Životni standard je vrlo nizak a s time i obrazovanje ali i zdravstvo. Ovaj projekt je idealan za ovaj prostor koji je deficitaran maturantima iz strukovnih škola. Izgradnjom te kvalitetne tehničke škole spriječit će se ruralni egzodus mladih.

Kako bi se spriječili negativni trendovi odlaska mladih iz Grada organizatori Olimpijade solidarnog učenja žele uz lokalne partnere sagraditi novi strukovni centar u vrijednosti od 667.000 eura. Projekt je započeo prije 2 godine a planira se proširiti do 2016. Budući centar dat će poticaj ovom nerazvijenom kraju tako da će obrazovati mlade i osposobljavati ih za zvanje računalnih operatera, švelja, te ugostiteljske struke. Ovo je već četvrti puta da se Olimpijada odvija za potrebe Haitija za obnovu obrazovnog sustava ove razorene zemlje. Jako važan dio programa predstavlja i podrška obuke za poboljšanje pedagoških i didaktičkih vještina haićanskih nastavnika.

Ideja olimpijade učenja je pronaći privatne tvrtke, škole, fakultete, knjižnice i druge zainteresirane ustanove koje će se organizirati tako da će za svaki sat učenja donirati 1€ u svrhu obnove haićanskog školskog centra. Solidarizirati se za te ljude i konkretno pomoći cilj je ovoga projekta “ naglašava voditelj projekta Ángel González de Rábago te dodaje – „koliko novca doniraju poduzetnici pojedinim obrazovnim institucijama toliko će se sati učenja biti na raspolaganju. Također, primjećujemo da naši učenici i studenti uče radi polaganja ispita i tu se zatvara svrha i cilj. Učiti bar jedan sat i na taj način donirati 1 euro je nešto novo i motivirajuće“ zaključuje Rábago.

Hrvatska je tek na početku ovog međunarodnog projekta. Do sada su u projektu sudjelovali Učenički dom Gradec kao i VII. Gimnazija. Cilj je projekta da se u olimpijadu solidarnog učenja uključi što više obrazovnih institucija. Organizatori smatraju da ova inicijativa ima višestruki učinak i da će potaknuti obrazovne institucije i poslovni sektor koji kroz ovaj projekt podiže svoj ugled u lokalnoj zajednici. Pozivamo roditelje da posebno u vrijeme održavanja ovog projekta potiču volju svojih polaznika Akademije i da ih svakako uključe u učenje i rad! Za svaki ostvareni sat učenja – donirat će jedan euro!

Sve informacije moguće je dobiti na broj 091 93 10215 ili 01 77 88 785 ili putem maila: leadership.akademija@gmail.com